srijeda, 1. svibnja 2019.

Alergija na jagode, alkohol, sir?  Ili možda histaminska intoleracija!

Pecka vas jezik kada jedete pojedino voće ili povrće?
Pričala mi prijateljica o kolegi koji se svaki put "opije kao majmun". Zadnji puta, kada su ga odveli na hitnu, posumnjali su u alergiju na alkohol, a drugi dan se sav osipao. Druga priča je od blagajnice u mojem dućanu koja mi se nedavno požalila na problem s jagodama. Njeno dijete je alergično na kupljene jagode ali nije na domaće iz vrta.  U ovim pričama se skriva intoleracija na histamin, a ne alergija na hranu. Niste alergični na sir ako ne reagirate i na kravlje mlijeko. Intolerantni ste jer vam vjerojatno smeta histamin u siru. Za intoleranciju ima pomoći i nije nužno u potpunosti izbjegavati hranu koja je krivac. Kod alergije se takva hrana mora izbjegavati.
Osjećate nadutost, grčeve ili dobijete crvenilo po tijelu
 nakon konzumiranja fermentiranih sireva ili alkohola?

Namirnice koje najčešće uzrokuju tegobe:
alkoholna pića (vino, pivo), sirevi, riba i morski plodovi, salame, povrće, voće, čokolada.

Nakon obroka koji sadrži namirnice bogate histaminom najčešće se javljaju uobičajeni simptomi poput:

  • glavobolja, migrena ili vrtoglavica
  • nadraženost sluznice nosa
  • lupanje srca, visoki tlak
  • astma, smetnje disanja
  • želučano-crijevne tegobe
  • promjene na koži, svrbež, osip


Objasnit ću vam što je intolerancija na histamin i što možete učiniti da si pomognete.


Intolerancija na histamin (Histamine Intolerance, HIT) je nealergijska preosjetljivost na hranu koja ne uključuje imunološki sustav. Približno 1% populacije ima HIT, a 80% ih je u srednjim godinama. Češće se javlja u žena. Također se pokazalo da neke osobe samo povremeno imaju simptome HIT-a. U liječenju tih smetnji najvažnije je prepoznavanje simptoma HIT-a, kao i praćenje unosa hrane te provođenje eliminacijske dijete.

Simptomi histaminske intolerancije se mogu manifestirati na brojnim organima kao što su gastrointestinalni sustav, pluća, koža, kardiovaskularni sustav i mozak, što ovisi o ekspresiji histaminskih receptora. Manifestacije HIT-a mogu biti različite.

  • Kao dermatološke posljedice javljaju se svrbež, urtikarija, angiedem, osipi, dermatitis, egzem, pa čak i akne, rozaceja, psorijaza. U novije vrijeme sve više se dolazi do spoznaja o značenju HIT-a u bolesnika s atopijskim dermatitisom, u kojih je dokazana korist provođjenja dijete siromašne histaminom.
  • Mogući gastrointestinalni problemi uključuju abdominalnu bol, napuhnutost, opstipaciju, proljev, vrijedove u ustima, gubitak apetita, mučninu, grčeve, probleme s tjelesnom težinom. 
  • Mogući su i neurološki problemi: vrtoglavica, glavobolja, migrena, omaglica, multipla skleroza. Mogu se javljati i psihološki problemi: anksioznost, autizam, depresija, umor, hiperaktivnost, letargija, mučnina, omaglica, panični napadaji, napetost. 
  • Javljaju se i respiratorni problemi: poteškoće disanja, astma, rinitis, sinusitis, suhi kašalj, začeplje- nost uha, šum u uhu. 


Dijagnoza i liječenje
Čini se da HIT nastaje oštećenjem aktivnosti enzima diaminoksidaze (DAO) zbog gastrointestinalnih bolesti ili inhibicijom DAO, a u dijelu bolesnika dokazana je i genetska predispozicija.

Dijagnoza se postavlja razgovorom s liječnikom o osobnoj i obiteljskoj povijesti bolesti te alergijskim testovima na hranu da se isključe alergijski uzroci. Potrebna su barem 2 tipična simptoma intolerancije na histamin te uočavanje poboljšanja nakon dijete siromašne histaminom i antihistaminika. Vođenje dnevnika koristi u praćenju poboljšanja simptoma nakon takve dijete i pojavi intolerancija na histamin pri pogreškama u dijeti.

Uz preporučenu dijetu, bolesnici bi trebali izbjegavati 

  • alkohol i 
  • dugo-sazrijevajuću ili fermentiranu hranu (sirevi koji dozrijevaju, suhomesnati proizvodi, proi- zvodi s plijesni, itd), 
  • zatim hranu bogatu histaminom (špinat, rajčice) 
  • ili proizvode koji oslobađaju histamin (citrati). 

Uz dijetu se mogu davati antihistaminici ali oni imaju slab utjecaj na aktivnost enzima DAO.
Prema nekim ispitivanjima uzimanje vitamina C i vitamina B6 može potaknuti histaminsku razgradnju i povećati aktivnosti DAO.
Zabilježeni su i pozitivni učinci mastocitnih stabilizatora i pankreatičnih enzima, osobito kod gastrointestinalnih simptoma.

U novije se vrijeme za nadoknadnu endogene DAO mogu koristiti peroralni DAO preparati poput DAOSIN kapsula.
Ovaj proizvod je namijenjen odraslim osobama, adolescentima i djeci (dobi od 5 godina i starijoj) prilikom konzumacije hrane bogate histaminom. 1-2 kapsule s malo tekućine neposredno prije obroka. Sadržaj kapsule ne smije se žvakati, već ju treba progutati cijelu.


Daosin kapsule - proizvod namijenjen odraslim osobama, adolescentima i djeci (dobi od 5 godina i starijoj) prilikom konzumacije hrane bogate histaminom. 



Izvor: Acta Med Croatica, 66 (2012) 375-381
Preuzeto sa: http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=153161
L. Lugović-Mihić, A. Šešerko, T. Duvančić, M. Šitum, j. Mihić
Intolerancija na histamin – koje su moguće posljedice na koži?



Nema komentara:

Objavi komentar

Što napraviti za sprečavanje i smanjenje gubitka kose?

Velika većina ljudi teži za zdravom i bujnom kosom. Ispadanje kose i njeno prorjeđivanje je uznemirujući problem koji utječe na samopouzdanj...