srijeda, 27. lipnja 2018.

10 preporuka za putnu ljekarnu

Pakiram se za more. Slažem putnu ljekarnu. Ona je uvijek neizostavan dio mojih obiteljskih putovanja.  Dosada sam trebala intervenirati kod povišene tjelesne temperature, proljeva, zatvora, različitih ozljeda, mučnine od vožnje, infekcije urinarnih puteva,  bolova, opeklina i uboda. Moja obitelj je pošla sve uobičajene probleme kod putovanja.

Evo kako izgleda moja putna ljekarna:

Autor TVK, Moja putna ljekarna
  1. Lijek protiv bolova i za snižavanje povišene tjelesne temperature. Tablete za odrasle i sirup za djecu (paracetamol ili ibuprofen).
  2. Toplomjer – Braun Thermosan za uho, brzo i točno izmjeri tjelesnu temperaturu. Koristim ga već 8 godina.
  3. Lijek za alergijske reakcije (antihistaminik kao što su Belodin, Claritine). Taj lijek je dobro uzeti kod uboda insekata, reakcija na sunce i znoj, biljke, morska bića. Djeluje tako da smanjuje svrbež, pospješuje otklanjanje crvenila, plikova i drugih kožnih reakcija.
  4. Lijek za sprječavanje mučnine prilikom vožnje (Dramina ili Aviomarin). Za mene jedini način kako stići s troje klinaca živ na more.  Uz odgovorajuću dozu nema mučnine samo spavanje cijelim putem.
  5. Probiotici za reguliranje proljeva i Enterosgel u slučaju trovanja.  Moj izbor probiotika su Linex kapsule koje dolaze kao prašak u kapsuli, pa ga možete dozirati koliko Vam treba. Enterosgel je gel koji se proguta, prolazi kroz probavni sustav i navlači na sebe otrove. Prikladan za djecu i odrasle.
  6.  
    
    S.O.S. emulgel
    Dodaci prehrani za reguliranje zatvora. Za odrasle pakiram čaj za čišćenje, a za djecu Eva Q čepiće. Čaj za čišćenje djeluje u roku od 8 sati, preporučam kod većih zatvora, djeca ga ne smiju koristiti. Eva Q čepići su efikasni i bezopasni. Djeluju brzo, u roku od 5 do 10 minuta, jer se oslobađaju mjehurići koji masiraju crijeva. Brzo rješenje za svakog člana obitelji.
  7. Pomoć kod infekcije urinarnih puteva –Sensilab Urifar sa D-manozom, vrstom šećera koji učinkovito rješava bakteriju Escherichia Coli, najčešćeg uzročnika infekcije urinarnih puteva. Kada se moja curica žali da je boli i peče dok piški, prvo rješavam problem Urifarom. U veći slučajeva nisam trebala dalje intervenirati.
  8. Opekline od sunca – S.O.S. emulgel nakon sunčanja. Inovativna formula kolegice magistre Ivane Kolednjak koju sam isprobala na svojem najmlađem članu i oduševila se učinkom. Sadrži riblje ulje, dekspantenol, ekstrakt aloe vere, ulje lavande i vitamin E, sve što koži treba nakon što je sunce opeče.
  9. 
    Narukvica protiv komaraca
    Ubodi, ugrizi i zaštita od  insekata – gelovi s antihistaminikom na primjer, Fenistil, Belodin A derm. Za zaštitu od insekata biram Pikosan sprej i šarenu narukvicu protiv komaraca.  Pikosan sprej dodatno njeguje kožu, brzo se upija, ne masti i ugodnog je mirisa. Narukvica dugo djeluje, može se staviti na dječja kolica, ima jedno punjenje i vrećicu za pohranu kada se ne koristi.
  10. Tretiranje ozljeda : Octenisept tekući dezinficijens, flasteri, sterilne komprese (8x5 cm) , traka s mikroporama, Tyrosur prašak za dezinfekciju rana.

Putnu ljekarnu potrebno je pravilno skladištiti, na temperaturi do 25 C. Ne izlažite je visokim temperaturama jer one utječu na ispravnost proizvoda i lijekova.

Kada slažete vašu putnu ljekarnu ne zaboravite lijekove koje redovito koristite u količini dostatnoj za cijelo vrijeme putovanja. Saznajte lokaciju ambulante hitne medicinske pomoći i ljekarne u mjestu gdje će te boraviti. Ponesite zdravstvene iskaznice i ako bolujete od neke bolesti, najvažniju medicinsku dokumentaciju.

Sretan Vam put i budite zdravi!
 

1 komentar:

Što napraviti za sprečavanje i smanjenje gubitka kose?

Velika većina ljudi teži za zdravom i bujnom kosom. Ispadanje kose i njeno prorjeđivanje je uznemirujući problem koji utječe na samopouzdanj...