ponedjeljak, 15. travnja 2019.

Kako pružiti pomoć kod anafilaksije i priča o EpiPenu

Anafilaksija je vrsta teške alergijske reakcije koja može biti opasna po život. Simptomi mogu nastupiti u roku od nekoliko sekunda ili minuta nakon izlaganja hrani ili tvari na koju ste alergični koja se zove pokretač alergijske reakcije ili alergen. Simtomi mogu biti: natečeni jezik, stalan kašalj, neutješiv plač, teško i glasno disanje, pištanje, blijedost, osoba ne reagira, osoba je nesvjesna. U slučaju anafilaktičke reakcije injekcija adrenalina (ako je pacijent posjeduje) je lijek prvog izbora u zaustavljanju progresije simptoma, a nakon toga zovite hitnu pomoć 112. 

Najčešći pokretači anafilaktične reakcije:


Moje dijete ima anafilaksiju na hranu točnije, na proteine kravljeg mlijeka. Za sada ne postoje mogućnosti liječenja osim izbjegavanja alergena, hrane s proteinima kravljeg mlijeka. Najveći problem je što nije moguće uvijek kontrolirati okolinu. Ljude koji okružuju Tin Viktora informiramo o njegovom stanju, no neki ne shvate ozbiljno problem ili nisu dovoljno pažljivi ili nemaju dovoljno znanja te ga životno ugroze hranom. Lijek koji moj Tin Viktor uvijek mora imati uz sebe je EpiPen, autoinjektor s adrenalinom. Taj mu je lijek, do sada, 10 puta spasio život. 

Roditelji koji ste se prepozali u ovoj priči obavezno proučite članak i informirajte sve ljude koji vode brigu o vašem djetetu. Više informacija možete dobiti na www.epipen.hr.





EpiPen je jednokratni, prethodno napunjeni uređaj za automatsku injekciju adrenalina prilikom teške alergijske reakcije. Namijenjen je za samoprimjenu ili primjenu od strane njegovatelja/njegovateljice u bedro, u slučaju po život opasne anafilaktičke reakcije.

Kako adrenalin djeluje?
Vrlo je važno znati prepoznati sve znakove i simptome anafilaksije. U slučaju anafilaktičke reakcije injekcija adrenalina je lijek prvog izbora u zaustavljanju progresije simptoma, a nakon toga zovite hitnu pomoć. Adrenalin treba primijeniti kod pojave prvih simptoma, prije nego što se razvije anafilaksija. Adrenalin uzrokuje vazokonstrikciju (suženje krvnih žila) čime povisuje krvni tlak i održava cirkulaciju uz smanjenje oteklina. Nadalje, adrenalin dovodi do opuštanja bronha i olakšava probleme s disanjem.

Kako ću znati da je moj EpiPen ispravno djelovao?
Kada zamahnete i zabodete EpiPen u bedro, oslobodit će se igla i ubrizgati odgovarajuću doza adrenalina. Nakon što uklonite uređaj, narančasti vrh će prekriti iglu, a kontrolni prozorčić će potamniti. Određena količina adrenalina uvijek ostaje u uređaju što je sasvim normalno. Ubrzo ćete osjetiti djelovanje adrenalina. Nakon primjene treba nazvati hitnu pomoć.

Što trebam reći svojoj obitelji, prijateljima i kolegama na poslu?
Upoznajte ostale o vašem riziku od anafilaktičke reakcije i alergenima koji je izazivaju. Objasnite svojoj obitelji, prijateljima, učiteljima i kolegama kako prepoznati simptome anafilaksije i što učiniti u slučaju anafilaktičke reakcije. Pobrinite se da znaju gdje držite svoj EpiPen i kako ga upotrijebiti.

Kako čuvati EpiPen?
Adrenalin je osjetljiv na svjetlost. Čuvajte autoinjektor u vanjskom kartonu na temperaturi do 25°C. Ne stavljajte ga u hladnjak ili zamrzivač i nemojte ga izlagati ekstremnoj toplini. Čuvajte prijenosni spremnik u vanjskom kartonu kako bi ga zaštitili od svjetlosti. Izložen svjetlosti, adrenalin se brzo razgrađuje i poprima rozu ili smeđu boju. Zapamtite da na kontrolonom prozorčiću povremeno provjerite sadržaj staklenog spremnika EpiPen® autoinjektora kako bi bili sigurni da je sadržaj bistar i bezbojan. Zamijenite autoinjektor po isteku roka trajanja ili ranije, u slučaju da je otopina promijenila boju ili kod pojave taloga.

Na što moram obratiti pažnju tijekom putovanja?
Nosite sa sobom vaše EpiPen  uređaje jer postoje zemlje gdje ih je teško nabaviti.
Nadalje, neke aviokompanije zahtijevaju medicinsku potvrdu od vašeg liječnika za unos uređaja u zrakoplov. Ako je potrebno, obavijestite o tome aviokompaniju prije vašeg leta.

Kako primijeniti EpiPen®?
Primjena vašeg EpiPena® je jednostavna. Proučite ove jednostavne korake kako biste znali ispravno postupiti u hitnom slučaju.
Ne trebate skidati vašu odjeću.
Lezite tako da su vam noge blago podignute radi bolje cirkulacije krvi ili sjednite ako imate poteškoća s disanjem.

- Vi ili najbliža osoba morate nazvati 112, tražiti hitnu pomoć i reći 'anafilaksija'.
- Svaki EpiPen® može se upotrijebiti samo jedanput.
- Ako se simptomi ne ublaže, nakon 5-15 minuta možete primijeniti drugi EpiPen®.

Ostanite u ležećem ili sjedećem položaju i neka netko ostane uz vas dok vas ne pregleda zdravstveni djelatnik.
Onesviještene pacijente potrebno je namjestiti u položaj za oporavak.



Službeno odobren edukacijski materijal preuzmite OVDJE
Izvor informacija : www.epipen.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Što napraviti za sprečavanje i smanjenje gubitka kose?

Velika većina ljudi teži za zdravom i bujnom kosom. Ispadanje kose i njeno prorjeđivanje je uznemirujući problem koji utječe na samopouzdanj...