nedjelja, 3. studenoga 2019.

Kako pomoći "zimskoj" suhoj koži

Pomoć za suhu kožu kod djece i odraslih
"Zimska" suha koža

Sa hladnim danima krenuli su problemi sa suhom kožom zbog isušujućeg efekta u grijanim prostorijama i nemilosrdne zimske klime. Uočavate pojave poput suhe kože na nogama, suhe ruke koje zatežu, suho lice koje crveni i peče kod nanošenja uobičajenih kozmetičkih pripravka. Potrebno je odmah reagirati jer vlaga se neće sama po sebi vratiti u kožu, nego će nastaviti izlaziti iz kože uz sve veće iritacije i oštećenja na koži.

Moja kćer i ja imamo tih problema. Njoj pocrvene ruke i lice, a mene zateže koža na licu, rukama i nogama. Načini kako se nas dvije liječimo su reguliranjem vlage u prostoru, osobito kod spavanja kada imamo uključen ovlaživač zraka koji ujedno pomaže da nam se, osim kože i grlo do jutra ne osuši. Redovito provjetravamo prostorije i smanjujemo grijanje kada je prevruće, a kod izuzetne suhoće stavljamo i vlažne ručnike na radijatore. Ona uzima dječju omegu s vitaminom D, a ja trudničke vitamine s omegom i tretiramo se pripravcima za atopijsku kožu. Nama je najbolja Emolium2 skin emulzija za njegu vrlo suhe kože. Nanosimo je ujutro, a navečer u posebno debelom sloju odmah nakon tuširanja.
Hidratantna zaštita odmah nakon tuširanja
To je naša rutina, no kako se svaki organizam razlikuje, potrebno je da pronađete za sebe najbolji način za tretiranje vaše suhe kože.


Trebate djelovati na okoliš u kojem boravite i na vašu kožu izvana i iznutra:

Utjecaj na okoliš:
Idealna temperatura i vlažnost unutarnjih prostora je 40-50% relativne vlažnosti i 20° C sobne temperature. Vlaga ne bi trebala pasti ispod 30%, niti rasi iznad 60%.

Djelovanje na kožu iznutra:

  • Vitamin E (masna riba, avokado)
    Vitamin E može se koristiti i kao dodatak i kao vanjski lijek za suhu kožu. Ako se uzima oralno, snažna antioksidacijska svojstva vitamina E mogu pomoći u zaštiti kože od daljnjih oštećenja.
    Preporuka: SOLGAR VITAMIN E KAPSULE A 50
  • Vitamini B
    Manjak vitamina B skupine, poput vitamina B12, vitamina B3 i vitamina B6, posebno je poznat po tome što izaziva suhoću, svrbež i suhu kožu te dermatitis. B vitamini pomažu u hidratiziranju kože, smanjuju upalu i poboljšavaju cirkulaciju. Bolja cirkulacija pomoći će vašoj koži da se osjeća i osjeća zdravije.
    Preporuka: SOLGAR B-KOMPLEKS 50 TABLETE A100
  • Kolagen 
    Kako starite, vaše tijelo proizvodi manje kolagena, što dovodi do suhe kože i stvaranja bora. Nekoliko je studija pokazalo da kolagenski peptidi ili dodaci koji sadrže kolagen mogu pomoći usporiti starenje vaše kože smanjenjem bora i suhoće kože.
    Preporuka: KOLAGEN
  • Omega-3-masne kiseline
    Omega-3 masne kiseline potrebne su za održavanje kože gustom, podatnom i hidratiziranom. Nedostatak omega-3 masti može uzrokovati suhu kožu. Za djecu koja imaju problema sa suhom kožom najbolji su dodaci prehrani sa omega-3-masnim kiselinam obogaćeni vitaminom D.
    Preporuka: PHARMAS VITOSI PASTILE A30, SALVIT OMEGA-VITAMIN D KAPI 15 ML, OMEGA SORTO


Djelovanje na kožu izvana:
Najbolji su kozmetički pripravci koji su hipoalergni i sadrže sastojke koji štite od isušivanja kože kao što su ceramidi, ­­­­­­­­­­­­­­­­lipidi, urea, omega masne kiseline, ekstrakti zobi. Nećete pogriješiti ako odaberete linije koje su namijenjene njezi atopijske kože. U ljekarnama ima veliki izbor visoko kvalitetne i sigurne kozmetike osmišljene upravno za probleme sa suhom kožom. Ti proizvodi dolaze u obliku krema, emulzija, mlijeka za tijelo ili losiona. Najučinkovitiji su kada se nanose odmah poslije kupanja ili tuširanja na tijelo.

EMOLIUM2 SKIN EMULZIJA za njegu vrlo suhe kože sklone atopiji
Sadrži pantenol, ulje sjemenki pamuka, ulje noćurka, ulje avokada, shea maslac, ulje pšenićnih klica, ekstrakt aloe vere i ekstrakt zobi.

URIAGE XEMOSE za bebe, djecu i odrasle.
Sadrži Uriage termalnu vodu, Cerasterol-2F, shea maslac. Formula se temelji na patentiranom lipidnom kompleksu Cerasterolu-2F® (omega-3-ceramid i omega-6-ceramid + fitosteroli) koji restrukturira međustanične lipide rožnatog sloja kože, umiruje i vraća prirodnu zaštitu kože istovremeno poštujući njezinu fiziologiju.

EUCERIN ATOPIC CONTROL Sadrži omega-6 masne kiseline (ulje noćurka i ulje sjemenki grožđa) i linochalcon A koji pomažu u ublažavanju atopijskog dermatitisa. Ulje noćurka jača zaštitnu barijeru kože i smanjuje gubitak vlage, što smiruje i hrani hrapavu i suhu kožu.  Ulje sjemenki grožđa bogat je izvor esencijalnih masnih kiselina i vitamina E.

A-DERMA EXOMEGA Sadrži ekstrakt izdanaka Rhealba zobi dobivenih
organskim uzgojem. Bez konzervansa i mirisa. Uz restrukturiranje kožne barijere, Exomega control djeluje i na subkliničku upalu. 95% sastojaka prirodnog je podrijetla.

BIODERMA ATODERM  Djeluje umirujuće na suhu kožu, vraća joj prirodnu vlažnost i pomaže održavanju optimalnog hidrolipidnog balansa i zaštitne kožne barijere. Krema je prikladna za kožu preosjetljivu na konzervanse, parabene i parfem.

LA ROCHE LIPIKAR Koži vraća lipide, a djeluje protiv iritacije i svrbeži. Mogu ga koristiti bebe, djeca i odrasli. Ne sadrži parfeme, parabene. Namijenjen je iznimno suhoj, iritiranoj koži sklonoj svrbeži, te osjetljivoj koži sklonoj atopiji.

AVENE XERACALM   Za relipidaciju namijenjena suhoj koži sklonoj atopiji  te koži koja svrbi zbog suhoće.

LINOLA FETT Liječenje promjena na suhoj koži. Linola Fett krema koristi se za dodatno liječenje blagih do srednje teških oblika atopijskog dermatitisa kako u subakutnoj tako i u kroničnoj fazi bolesti.
Njegujte kožu jer Vas ona štiti

Zima i grijane prostorije mogu biti loše za kožu, ali ako odmah djelujete na hidratiziranje kože i sprečavanje daljnjeg gubitka vlage, ne moraju biti. Kožu tretirate preventivno i nemojte čekati da se pojave oštećenja.

Što napraviti za sprečavanje i smanjenje gubitka kose?

Velika većina ljudi teži za zdravom i bujnom kosom. Ispadanje kose i njeno prorjeđivanje je uznemirujući problem koji utječe na samopouzdanj...